Žďárská liga v požárním útoku

Závěrečné kolo Žďárské hasičské ligy se konalo jako tradičně u Ski hotelu v Novém Městě na Moravě, společně se závěrečným kolem Regional cupu mládeže. Obojí pod názvem Memoriál Jana Dřínka a pod taktovkou hasičů ze Žďáru nad Sázavou.

Už na nástupu pořadatelé ukázali, co umí nejlépe: dostat na soutěž významné hosty a velké sponzory, obstarat zajímavý doprovodný program. (nemluvě o výborném zázemí ve SKI areálu). Ale ta účast... Jen devatenáct dospělých družstev, škoda. Tahle soutěž má rozhodně na víc.

Pořadatelé rozhodli, že startovní pořadí se bude losovat. Teoreticky to je spravedlivější, jsou tu ale dva háčky: Za prvé: družstvo si po nástupu vylosuje jedničku, takže do patnácti minut jde na start. Za tu chvilku si musí připravit všechno nářadí, zahřát mašinu a rozcvičit se, což se jaksi nedá stihnout. A za druhé: v čepici bylo málo lístečků, chyběly čísla 2, 11 a 12. Dvojku si vzaly Nové Sady (aby se start nepřekrýval s jejich dětským družstvem), jedenáctka a dvanáctka zbyla Lhotkám a Lavičkám. Rada pro příště: při losování se cpěte co nejvíc doleva, vyberete si, dohodnete se. I tenhle kiks ovlivnil boj o prvenství v Lize.

Zopakujme situaci před závěrečným kolem. Vede Litava A se 115 body, za ní Lavičky se 112 body. Jakkoliv by se body vyrovnaly, titul putuje na Tišnovsko. (Litava by vždycky měla větší počet prvních nebo druhých míst) Dejme tomu, že ani jeden z favoritů útok vyloženě nepokazí (oba dva do pátého místa). Potom Lavičky získají titul jenom v případě, že zaběhnou líp než Litava a mezi ně se vloudí alespoň jeden tým. (Benetice, Olší, ...)

Třetí příčku mělo už po Katovské soutěži jisté Olší, o bramborovou medaili přijeli bojovat Kaly, Litava B a Radostín nad Oslavou C. Sedmé místo bylo připravené pro Lhotky nebo Radostín A, nějaký ten bod navíc přijeli urvat i Heroltice a Netín ze chvostu průběžného pořadí. Z družstev mimo celoroční hodnocení (měly odjeto méně než osm závodů) přijely Benetice a Nové Sady

Soutěž odstartoval Netín. Výkonem 20,02 (6. místo, osobní rekord) překvapil a odrazil se tak ode dna průběžného pořadí (to tedy brzy:-). Novým Sadům se útok bohužel nepodařil a výkon 23,72 stačil na 10. místo. Nováček ligy z Heroltic za 22,68 sekund dosáhl na 9. místo a v průběžném pořadí se bodově vyrovnal Netínu. Díky počtu lepších umístění ale Netín obsadil celkově 9. místo, Heroltice 10. a poslední místo zůstalo Katovu, který do Nového Města nepřijel. Dále startoval průběžně osmý Radostín A. Časem 20,33 (málo vody, mírný prostřik napravo) zaútočil na jednobodový náskok Lhotek.

S číslem 5 se na základnu nachystala Litava A, které momentálně asi nikdo nezáviděl. Jako obykle parádně rozběhlý útok pokazil až prostřik na pravém proudu. 18,54 - podobný čas jako v Katově, výzva, na kterou Lavičky umí odpovědět. I když... Benetice ještě líp.

Olší si do Nového Města přivezlo trička s nápisem "3. místo v ŽL 2005". Mohlo si proto (narozdíl od ostatních) s klidem dovolit N-ko. Radostín nad Oslavou C měl stále šanci atakovat pátou Litavu B i čtvrté Kaly. Čas 21,50 (7. místo) samozřejmě nestačil. Další na startu Litava B se chtěla vrátit na čtvrté místo na úkor Kalů. Čas 19,27 (4. místo) nebyl pro Kaly nepřekonatelný...

Benetice s pěti odjetými závody nemohly být započítané do průběžného pořadí, přesto právě jejich výkon rozhodoval o prvních příčkách celkového pořadí. Aby se Litavě zvedla nálada, musely Benetice zaběhnout výborně (pod osmnáct), nebo hůř než 18,54. Čas 18,33 takový moc nebyl.

Kaly rozběhly také pěkně, avšak nenapojená pravá proudnice a 29,31 sekund znamenalo 11. místo. Celkové pořadí ligy tak Litava B čtvrtá, Kaly páté a Radostín C šestý. Lhotky potřebovaly jít pod 20,33. Letošním osobákem 19,44 potvrdily sedmé místo v ročníku, Radostín nad Oslavou A celkově na osmém místě

Nastala chvíle CH. Lavičky na startu s jediným cílem - jít pod 18,33. Útok bez viditelné chyby, sraženo přiměřeně, stopky ukazují čas výstřiku 17,80. Nikdo se neodvážuje hádat výsledek. Až radující se Lavičáci přibíhají do dráhy a dávají všem vědět, že vítěz Ligy nosí modré dresy. Čas 18,25 - celkem těsné vítězství. Lavičky okamžitě rozjíždí párty, na kterou budou asi ještě dlouho vzpomínat.

Pokračování příště.

Napsal: Martin - Lhotky
Kontakty: vedení Žďárské ligy, správce webu
Programování Martin Kaman, grafika Zuzana Kamanová